BerGenBio fra lab til pasient til børs

Geir Anton Johansen, leder for NTVAs programkomite i Bergen til venstre og professor James Lorens til høyre

24.oktober holdt NTVAs Bergensavdeling og Teknas lokale forening et meget spennende foredragsmøte i Nansensenteret.

Professor James Lorens ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen fortalte den interessante og utfordrende historien bak BerGenBio AS (www.bergenbio.com) som har utspring fra institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen. BerGenBio AS er et bioteknologiselskap som utvikler nye legemidler for behandling av kreft. Selskapet har i 2012 vokst fra 4 ansatte rundt nyttår til en global utviklingsorganisasjon med 14 personer i Bergen, og 9 personer utenfor Norge (San Fransisco, England og Italia).

Selskapet er i dag regnet som verdensledende på utvikling av kreftlegemidler, og deres kjerneprodukt teknologiplattformen CellSelect er i dag den mest avanserte teknologien for oppdagelse av måleproteiner (targets), og gir innsikt til å utvikle legemidler som angriper kreft på helt nye måter. Selskapet startet klinisk testing av sin mest lovende legemiddelkandidat vinter 2012/2013 og ble børsnotert 7. april 2017. Professor James Lorens som opprinnelig amerikaner har en lengre karriere i amerikansk legemiddelindustri før han kom tilbake til Bergen og Norge hvor han sin tid hadde et ettårig studieopphold.

Det er en meget imponerende faglig og finansiell innsats som ligger bak utviklingen av BerGenBio. Selskapet har hatt god nytte av det norske virkemiddelapparatet, men et samarbeid med det amerikanske selskapet Rigel har vært helt uvurderlig og BerGenBio har også en samarbeidsavtale med medisinselskapet Merck. Gjennom etablering i Storbritannia har BerGenBio fått samarbeid med noen av verdens aller dyktigste forskere på sitt område. Før selskapet har laget et ferdig kommersielt produkt regner en med å bruke minimum 10 år og kostnadene ved uttesting er så store at totalbudsjettet for slike varer ofte løper opp i 10-15 milliarder norske kroner.

For dem som måtte huske statsminister Erna Solbergs tale ved siste nyttårsskifte så trakk hun frem James Lorens og BerGenBio som forbilder som bør inspirere.

På bildet ser vi professor James Lorens til høyre og Geir Anton Johansen som er leder for NTVAs programkomite i Bergen.