Maria Strømme holder foredrag i NTVA fredag 2.desember 2018

Maria Strømme, professor ved Uppsala universitet

Maria Strømme er norskfødt nanoforsker som har gjort stor karriere i Sverige hvor hun i dag er professor ved Uppsala universitet. Hun er født i Svolvær i Lofoten i 1970 og er utdannet sivilingeniør og har studert fysikk i USA og Polen. Hun har doktorgrad i faststoffysikk fra Uppsala universitet, der hun disputerte i 1997. Allerede i 2004 ble hun utnevnt til professor i Uppsala bare 34 år gammel. Maria Strømme var 28 år da hun etablerte sin egen forskningsgruppe ved det velkjente Ångstrømlaboratoritet i Uppsala.

Strømme ble i 2012 tildelt Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) gullmedalje «för hennes grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin.» Maria Strømme er for øvrig vicepreses og i det store og innflytelsesrike akademiet.

Maria Strømme har drevet en omfattende forskning innenfor sitt fagfelt og hun har en rekke patenter. Mest er kanskje hennes virksomhet innenfor medisin. Hun har også identifisert en alge som griser ned strendene, men som kan bidra til å revolusjonere batterier.

Strømme er en samfunnsbevisst forsker og har vært opptatt av etiske spørsmål og understreket at hun frykter nanosølvet som har blitt en populær anvendelse av nano-teknologien. Enkelte vil også huske Maria Strømme som en viktig gjest hos Fredrik Skavlan i hans populære talk-show.