Video: NTVAs æresprisutdeling 2021

Norges Tekniske Vitenskapsakademi arrangerte den 15. september et temamøte med tittel «Videokommunikasjon: Utvikling, status og fremtid i et globalt perspektiv». Under møtet ble NTVAs Ærespris for utvikling av banebrytende teknologi innen dette tema delt ut til Jan Chr. Opsahl, Bengt Thuresson og Ralph Høibakk for deres målrettede arbeid med å revitalisere Tandberg ASA. De lyktes i å skape et selskap med global, industriell dominans innen produkter og systemer for videomøter. Gjennom mer enn 25 år etablerte og utviklet de et verdensledende kompetansemiljø i Norge, og selv etter salg av virksomheten til utenlandske eiere i 2010 er et omfattende utviklingsmiljø beholdt i Norge.

Takk til Øivind Stuan som med god støtte fra resten av kollegene i lydutviklingsavdelingen til Cisco har hjulpet NTVA med å justere lyden fra et litt utfordrende originalopptak.

Tandberg la stor vekt på å forstå de reelle brukerbehovene og knyttet brukere tett til seg i utviklingen av produktene. Gjennom avanserte løsninger med god design og et godt egnet brukergrensesnitt oppnådde Tandberg å bli den globalt dominerende leverandøren (med over 40 % markedsandel i 2009) i sterk konkurranse med amerikanske selskaper. De ble til og med foretrukket som leverandør til Det Hvite Hus!

I kjølvannet av det unike kompetansemiljøet som Tandberg bygde opp, er det etablert mer enn 30 nye selskaper som utvikler og leverer systemer for videomøter. De mest kjente av disse er Pexip, Acano, Huddly, Whereby, Nevion og Neat, som alle er i rivende utvikling og med stor internasjonal suksess. Både Opsahl og Thuresson har vært sterkt engasjert i flere av disse.

Prisen besto av tre naturfotografier produsert i stort format på akryl av den premierte Trondheimsfotografen Turid Bjørnsen.

Bengt Thuresson, Jan Chr. Opsahl og Ralph Høibakk med sine diplomer.

Resten av konferansen la vekt på hvilken betydning denne teknologien har fått særlig det siste året. Vi tenker da på miljøaspektet og energisparing, bidraget til å holde samfunnet gående under nedstengning, og det sosiale aspektet ved å holde kontakt med slekt, venner og kolleger. Videokonferanser har ført til varige endringer i samfunnet. Vi fikk eksempler på videokommunikasjonens historikk og betydning, og om dagens og fremtidens ypperste løsninger for videobasert samhandling; visjoner både i konkret og overført betydning.

Jan Moberg og Odd Richard Valmot fra Teknisk Ukeblad snakket om Tandberg sin historie. Før møtet spilte de også inn en podkast med æresprisvinnerne som kan høres her.

Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft, holdt foredrag om visjoner og fremtiden for Microsoft Teams.

Marianne Harg var møteleder og har i tillegg ledet NTVAs ærespriskomité. Hun går nå av som leder og ble hedret for sin innsats med et kunstverk med motiv fra Lerchendal Gård. NTVAs president Torbjørn Digernes overrakte gaven.